Nakkesmerter
Hjælp til at få kontrol over dine smerter. Ved en grundig undersøgelse af dig, finder vi i fællesskab de mulige årsager til dine nakkesmerter.
Her kigger bl.a. også på samspillet mellem skulderen og brystryggen, da det kan medvirke til dit problem.
Sådan behandles dine nakkesmerter:
Grundig undersøgelse med testbaseret tilgang
Hjælp til egen håndtering af smerter
Udarbejdelse af et optimeret genoptræningsforløb
Følger altid nationale, kliniske retningslinjer
Hjælp til afklaring, diagnose og prognose
Egen indsigt i og forståelse af problemet
Det skal du vide:
Har du gener fra din nakke?
Problemer med smerter, discusprolaps, protusion, spændinger i nakken, spinalstenose, træt nakke, traume eller manglende styrke og bevægelighed som følge af en operation? Så er der hjælp at hente.
Vi er godkendt under Specialist ordningen i Muskuloskeletal Fysioterapi. Ud over en grundig undersøgelse, kigger vi også på det funktionelle samspil mellem skulderen og brystryggen, da ubalance i områderne kan påvirke hinanden og vedligeholde dit nakkeproblem.
Typisk symptomer på nakkeproblemer
Nakkesmerter kan præsentere sig vidt forskelligt. Nogle har kun lokalt ondt i nakken, mens andre kan opleve udstrålende smerter som ex. hovedpine, smerter ved skulderbladet eller ned i armen. Smerterne beskrives ofte som murrende, trykkende, brændende eller jagende.
Det er helt almindeligt at ondt i nakken kan være ledsaget af øget stivhed og besværede bevægelser. Din tolerance for at belaste nakken i hverdagen kan være nedsat. I de første dage (den akutte fase) kan du forvente konstant og kraftige smerter, som ofte bliver mindre efter den første uges tid i takt med at helingsprocessen skrider frem.
Fakta om nakkesmerter
- 30-50% vil opleve nakkesmerter i løbet af et år
- Nakkesmerter starter typisk i 20 års alderen
- Kvinder oplever hyppigere nakkesmerter end mænd
- Nakken har 7 hvirvler med discusskiver og nerver imellem
Gode råd
Bevægelse som medicin: Hold din nakke i bevægelse i det omfang dine smerter tillader det. Gå på arbejde. Gå eller cykel små ture. Hold dig aktiv så længe dine smerter ikke forværres eller giver øget udstråling.
Restitution og heling: I første fase af kroppens heling bliver et overbelastet område mere følsomt (inflammationsfasen). Man kan derfor forvente at de første 3-5 dage bliver de værste med smerten, hvorefter smerten gradvist aftager.
Ergonomi: Ved akutte nakkesmerter har vi ofte et behov for at variere vores stillinger. Der findes ikke en ”rigtig stilling”. Lyt til dine smerter og find den stilling hvor du har det bedst (færrest smerter). Det kan være en god ide at prøve at sætte en pude i lænden når du sidder og se om det hjælper på dine nakkesmerter.